Zoek op deze site:
     
Artists showing works at ramfoundation
 
Jan van Munster (NLD)
 

De oudste werken dateren uit de vroege jaren zestig en dragen titels als Groei, Wording, Embryo en Vrucht, nadrukkelijk verwijzend naar een aan het beeld toegekende betekenis.

Deze vroege, suggestieve titels zijn gaandeweg vervangen door zakelijke omschrijvingen van werken, zoals Ronde driehoek, IJstafel, Plus Min, Energieveld of IK.

Daarbij is Van Munsters thematiek, die samen te vatten is met een enkel begrip: energie, door de jaren heen in essentie hetzelfde gebleven.

Vanuit de aanvankelijke referenties aan vruchtbaarheid als bron van het leven, ontwikkelde Jan van Munster een bredere benadering van het begrip energie, opgevat als universele oerkracht, die ten grondslag ligt aan alle verschijnselen. Energie is voor hem zowel thema als materiaal. Er is sprake van een impliciete aanwezigheid, in materialen die door energie zijn gevormd, zoals graniet en glas, maar energie manifesteert zich ook expliciet en letterlijk, in ter plekke opgewekte warmte, koude of licht of in andere vormen van geladenheid.

De spanning die opgeroepen wordt door tegenstellingen – licht / donker, warm / koud, aantrekken / afstoten, schoonheid / dreiging, plus / min – is het onderwerp van veel werken.

De expressieve verbeelding die de objecten uit de vroege jaren zestig kenmerkte, ontwikkelde zich steeds meer in de richting van de helderheid van de geometrie en van het conceptuele: een versobering die de genoemde titels niet slechts schijnbaar signaleren, een process van meer naar minder, van een thematiek die zich steeds meer uitkristalliseert, steeds trachtend, de essentie dichter te benaderen. Hierbinnen is sprake van een voortdurende kringloop, waarin vele schakels de werken uit verschillende perioden verbinden en waarin nieuwe werken in oudere hun voorgangers vinden.

Works by Jan van Munster
 
Worlds of Nature (2015)
Main Room
Brainwave in box
wood, neon, paper
 
Worlds of Nature (2015)
Main Room
Ratio
argon; black/blue
 
latest news
18-04-2024
laatste nieuws
Kunstenaars elders / Artists elsewhere
 
latest interview:
12-04-2024
khari
Judith Kuipéri interviewt
Bert Frings en Nico Mogendorff
 
latest article:
16-05-2024
Judith Kuipéri: Twee van mijn favorieten in Venetië dit jaar: Latent en Cosmonación
 
contact
stuur ons een e-mail
 
Secretariaat
Lloydkade 627
3024 WX Rotterdam
 
Kamer van Koophandel
41134388
 
IBAN
NL57INGB0006934300
 
Open:
alleen op afspraak
only by appointment
 
anbi