Zoek op deze site:
     
Artists showing works at ramfoundation
 
Jonmar van Vlijmen (EUR)
 

Jonmar van Vlijmen (EU) woont en werkt in Amsterdam en is initiatiefnemer van Office for New Europeanism.

Office O.N.E. is een sociale installatie in de gedaante van een mobiel pop-up kantoor dat zich overal in Europa in wisselende gedaante ontvouwd. Het hele kantoor past in een koffer, die alles bevat wat een EU ambtenaar van de toekomst nodig heeft; een toolkit om Europese burgers te bedienen om hun dromen te delen en hen aan te moedigen om deze dromen na te streven. Denk hierbij aan een test om te bepalen hoe Europees je bent, een voorstel voor een nieuwe Europese vlag die burgers uitnodigt om hun verbeeldingskracht te gebruiken en enkele attributen om een sociale interventie op te zetten. Het doel van Office O.N.E. is om mensen hun Europese identiteit te laten verkennen, te bevragen en onderzoeken. Kortom: Office O.N.E. is mijn eigen artistieke burgerinitiatief om mijn Europese burgerschap te uiten en ruimte te creëren voor artistiek onderzoek naar de relatie tussen burger en EU op Europees niveau.

Waarom?

We weten allemaal dat de EU heel complex is en erg bureaucratisch. Een gemiddeld kantoor in het Europese parlement zal waarschijnlijk bestaan uit hoge stapels met A4-tjes die tot aan het plafond reiken en aan de andere kant van het plafond zich verder opstapelen. Het Europees Parlement in Brussel doet, wanneer je het bezoekt, aan als een vliegveld. Je moet je paspoort laten zien, je bagage op de band leggen en door het metaaldetectiepoortje lopen om vervolgens gefouilleerd te worden. Wanneer je door de beveiliging bent gekomen sta je aan het begin van een doolhof van gangen, vergaderzalen, opnamestudio’s en discussiërende EU medewerkers en je waant je in een vreemd technocratisch ruimteschip. Wanneer je door je oogharen kijkt, lijkt het net alsof je in een opnamestudio van Star Trek terecht bent gekomen. De muren zijn opgetrokken uit grijs plaatmateriaal, figuranten hebben een corporate uitstraling, voorzien van een perfecte glimlach en worden uitgelicht met spots. Naast de postvakjes van de 751 Members of European Parliament (MEP) die voorzien zijn van enkel een 6 cijferige code staat een bord; ‘Contact your MEP here’. Momenteel heeft de Europese Unie naast Donald Tusk nog ruim 48.000 medewerkers, de EU heeft ruim 250 officiële websites waar je alle pdf’s en opnames kunt vinden van alles wat de Europese Unie doet, vertaald in inmiddels 24 verschillende talen. De EU beïnvloedt voor een groot deel de wetgeving van de individuele lidstaten en er zijn 13.000 lobbyisten in Brussel die hun multinationals vertegenwoordigen om beleidsvormingsprocessen te beïnvloeden. Daar gaat € 500.000.000.000  (vijfhonderd miljard euro) op jaarbasis in om. 

Voor de gemiddelde Europese burger is dit hoe de Europese Unie wordt ervaren. Vanuit dit perspectief is Europa een continent dat niet tot de verbeelding spreekt. Cijfers en bureaucratie ontwortelen ons en laten ons achter in een kille politieke realiteit waarin het democratische gehalte te wensen overlaat terwijl 70 % van onze nationale regelgeving door de Europese Unie wordt beïnvloedt.

Works by Jonmar van Vlijmen
 
Worlds of Nature (2015)
The Safe
 
Worlds of Nature (2015)
The Safe
 
Worlds of Nature (2015)
The Safe
 
latest news
26-02-2024
laatste nieuws
Kunstenaars elders / Artists elsewhere
 
latest interview:
22-11-2023
CroppedColorscheme
Eva Michiels interviewt
Gerco de Ruijter en Hans Vingerling
 
latest article:
04-02-2024
Judith Kuipéri: Een vlucht in perfectie
 
contact
stuur ons een e-mail
 
Secretariaat
Lloydkade 627
3024 WX Rotterdam
 
Kamer van Koophandel
41134388
 
IBAN
NL57INGB0006934300
 
Open:
alleen op afspraak
only by appointment
 
anbi