Zoek op deze site:
     
Artists showing works at ramfoundation
 
Anne-Marie Durand (FRA)
 

Als Frans-Nederlandse kunstenaar werkt Anne-Marie Durand onder de naam Balta. In haar werk onderzoekt ze elementen die verband houden met de culturele identiteit van een individu en wordt devanzelfsprekendheid van (moeder)taal, omgangsvormen, gewoontes, etc. doorbroken.
Deze persoonlijke plaatsbepaling levert een nieuwe kijk op mezelf en de wereld op. Anders benoemen betekent anders kijken. Om dit verschijnsel zichtbaar en voelbaar te maken, gebruikt Balta (A. Durand) de wijze waarop men in verschillende talen over ‘het weer’ spreekt als metafoor. Deze teksten reflecteren de relatie van een cultuur met haar omgeving en haar geschiedenis.

« un allemand, ce n’est pas un français qui parle allemand »
(Een Franse die Duits spreekt is nog geen Duitser)
Roland Fabius, Franse politicus

Vertaling maakt het mogelijk om te navigeren van de ene taal naar de andere. Hoewel elke
vertaling onvolmaakt is, is het een oefening in poëtische cartografie. Op zoek naar overeenkomsten in een uitgestrekte oceaan van verschillen.

Taal weerspiegelt de cultuur en de geografische ligging van het land. Het project ‘Weather reports’ is een onderzoek naar de wijze waarop er in verschillende talen (Inuktitut, Tahitiaans, dialect van Bunschoten-Spakenburg etc.) over ‘het weer’ gesproken wordt. 

Het project ‘Temps de guerre’ maakt voelbaar het spanningsveld tussen de onschuldigheid van de taal van codenamen voor militaire operaties en de werkelijkheid van oorlog. Donald Rumsfeld, voormalige Amerikaanse minister van defensie formuleerde het zo: “Death has the tendency to encourage a depressing view of war.”

Terwijl de namen van militaire operaties op de voorkant van de kaarten toeristische clichés suggereren (Evening Light, Desert Storm etc.), omschrijft de tekst op de achterkant een crisissituatie. De naam van het project verwijst naar twee betekenissen van het woord ‘temps’ in het Frans dat zowel ‘weer’ als ‘tijd’ betekent.

Works by Anne-Marie Durand
 
And the Livin' is Easy (2015)
Main Room
Temps de guerre
Set of Postcards
 
And the Livin' is Easy (2015)
Main Room
Small Talk
 
And the Livin' is Easy (2015)
Bookspace
Weather reports
Books
 
latest news
18-04-2024
laatste nieuws
Kunstenaars elders / Artists elsewhere
 
latest interview:
12-04-2024
khari
Judith Kuipéri interviewt
Bert Frings en Nico Mogendorff
 
latest article:
04-02-2024
Judith Kuipéri: Een vlucht in perfectie
 
contact
stuur ons een e-mail
 
Secretariaat
Lloydkade 627
3024 WX Rotterdam
 
Kamer van Koophandel
41134388
 
IBAN
NL57INGB0006934300
 
Open:
alleen op afspraak
only by appointment
 
anbi